
Jak si vychutnat jídlo pod širým nebem?
Stále intenzivnější síla sluníčka nás táhne ven. Tak ho poslechněte, načerpejte vitamin D se svými nejbližšími, a ještě si užijte výjimečné chvíle s dobrým jídlem.

Jak si vychutnat jídlo pod širým nebem?
Stále intenzivnější síla sluníčka nás táhne ven. Tak ho poslechněte, načerpejte vitamin D se svými nejbližšími, a ještě si užijte výjimečné chvíle s dobrým jídlem.

Jídlo je nedílnou a úžasnou součástí vašeho života
Věnujete mu velkou dávku pozornosti, zaměřujete se na jeho kvalitu, na původ surovin i jak vypadá a jak chutná. Přináší vám zkrátka radost, a to hned několikrát. Když ale posnídáte nebo poobědváte na čerstvém vzduchu, povznesete svůj gastro zážitek zase o něco dál.

Jde ale jen o hezčí zážitek, nebo vám strava v přírodě přináší další reálné benefity?
Pobyt na čerstvém vzduchu je pro lidský organismus prokazatelně prospěšný. Pokud většinu času trávíte ve vnitřních prostorech kanceláře, venkovní vánek spolu se svačinou na lavičce v parku může velmi příznivě zapůsobit na vaše celkové zdraví. Kromě toho načerpáte sluneční energii, tedy vitamin D, který je nesmírně důležitý pro dobrou náladu a lepší imunitu.


Kromě toho vědci dokázali, že stačí mít v blízkosti jakýkoliv přírodní prvek a lidé se hned při pohledu na něj cítí klidněji.
Ať už jde o květinu, obraz přírody v dřevěném rámu, nebo třeba malé akvárko. A teď si představte, co s lidským tělem udělá takový piknik v obklopení stromů, kdy jste skutečnou součástí přírody. Hladina stresových hormonů se okamžitě sníží, a zmírní se tak i svalové napětí.

Vaše psychické rozpoložení se také odráží na vašem žaludku.
Když nejste ve stresu, do žaludku se dostanou správné žaludeční šťávy, které pomáhají jídlo správně rozložit a zbavit ho všech škodlivých patogenů. Pobýváte také na přirozeném světle bez umělých zářivek, což je velmi prospěšné pro cirkadiánní rytmus.


Když si připravíte jídlo doma a sníte ho venku, dost pravděpodobně také ulevíte vašemu rozpočtu, protože nemusíte platit náklady související se stravováním v restauracích. Jídlo venku zkrátka podporuje naši potřebu relaxovat, a tím pádem si ho i více vychutnat. Využijte proto blížícího se jara a vyrazte se svými nejbližšími ven. Posílí to vaše zdraví, náladu i vztahy.
Věděli jste, že...
... psychická pohoda úzce souvisí s počasím? Není to ale tak, jak si možná myslíte. Ve skutečnosti naší náladu neovlivňují sluneční paprsky přímo, ale spíše množství času (a světla) mezi východem a západem slunce – tedy krátké dny. Je tedy pravda, že v zimě mají lidé větší sklony k depresím.
Takže jakmile se udělá hezky, vyrazte ven načerpat pozitivní energii!
Pikniky
I v předjaří nebo na jaře většinou najdete pár slunečných dní, kdy vás příjemně překvapí vysoká teplota vzduchu. A takových dnů je potřeba využít na maximum. Vyrazte proto na piknik, ať už s partou přátel, s vašimi dětmi, nebo jen s partnerem. Rozprostřít piknikovou deku na čerstvé trávě, otevřít lahev prosecca a z piknikového koše postupně vytahovat jeden klenot za druhým…
... také se už nemůžete dočkat?

Připravte se předem
a dejte si na jedno místo vše,
co k pikniku budete potřebovat
Nemělo by vám chybět:
– velká pikniková deka s nepromokavou izolační vrstvou
– piknikový koš, piknikový box nebo termo taška
– kvalitní těsnící krabičky
– papírové utěrky
– papírové tácky
– papírové/plastové kelímky
– pytlík na odpadky
– příbory
– otvírák na lahev

Pár tipů k perfektnímu piknikování:

Vše, co půjde, nakrájejte na menší kousky, aby se vám jídlo dobře jedlo, a minimalizovali jste tak riziko ušpinění.

Mějte stále po ruce roli papírových utěrek. Každé jídlo pak můžete podávat rovnou s utrženým čtverečkem papíru. Zabráníte tak všemožným nehodám.

Umyté bobulovité ovoce dejte do krabiček vystlané papírovou utěrkou. Ovoce vydrží delší dobu a snížíte díky měkčímu povrchu i riziko pomačkání jednotlivých kousků.

Pokud se venkovní teploty pohybují vysoko, nezapomeňte na chladicí vložky nebo gelové polštářky, které udrží bezpečnou teplotu rizikovějších jídel, jako jsou například mléčné produkty.

Věděli jste, že...
Na pikniky lidé chodí už zhruba od poloviny devatenáctého století, kdy se tento způsob tak trochu nepohodlného stravování v trávě stal neoddělitelnou součástí výletů do přírody? Za jedno z prvních vyobrazení pikniku můžeme považovat obraz od slavného malíře Édouarda Maneta Snídaně v trávě. Na této olejomalbě jsou zobrazeni dva muži na dece spolu s nahou ženou. Obraz je vystaven v pařížském muzeu Orsay.
Grilování na terase
Specifickou vůni ohně a atmosféru při barbecue party si oblíbila jistě většina z vás.
Možná je ale škoda, že grilovačky máte spojené pouze s létem. Grilovat se totiž dá v podstatě už od časného jara do pozdějšího podzimu. Stačí se jen více obléknout, mít po ruce deky na zahřátí a polstrované sezení doplněné o polštáře. Kouzlo a benefity stravování ve venkovním prostředí se neztratí, vy si můžete zařádit u vašeho milovaného grilu, a překvapit tak své blízké originálním menu.
Navíc chladnější počasí s sebou přináší výhodu v delší trvanlivosti náchylnějších potravin, jako jsou mléčné výrobky, majonézy, dresinky a další.

Nemělo by vám chybět:
– Gril
– Podpalovač, uhlí, sirky
– Nástroje k obracení surovin na mřížce
– Nástroje k důkladnému vyčištění grilu
– Papírové utěrky
– Nádoba s vodou k hašení příliš intenzivních plamenů
– Předem naložené maso, sýry nebo zelenina
– Odkládací nádobí
– Uzavíratelná nádoba, kam budete ukládat hotové pokrmy

Pár tipů k perfektní barbecue party:

Mějte u sebe dostatečné množství papírových utěrek. Využijete je hned několikrát. Nedílnou součástí vaření je průběžný úklid a papírové utěrky patří k nejrychlejšímu a nejjednodušímu způsobu, jak otřít tekutiny nebo smést nahromaděné drobky. Kromě toho s nimi můžete opatrně otírat i rozpálenou grilovací mřížku, a zbavit se tak lehce připálených částí. Pokud jste to přehnali s olejem, utěrka rychle odsaje i přebytečný tuk.

Když vám nepřeje počasí a vy nechcete mrznout, investujte do venkovního topidla. Seženete ho do pěti tisíc a prokáže vám velkou službu v chladnějších dnech.

Při samotném grilování nepodceňte správně rozpálený gril. Brikety nebo uhlí by měly být obalené tenoučkou šedivou vrstvou – to je správný moment, kdy plátek masa na mřížce správně zasyčí a vy můžete spolu s ohněm začít kouzlit.
Svátečně prostřený stůl na zahradě
Potrpíte si alespoň jednou za čas na slavnostnější způsob stolování? Baví vás stylové prostírání, nažehlený ubrus, naleštěné příbory a skleničky spolu s několika slavnostními chody?
Naplánujte si takový způsob stolování ke speciální příležitosti. Na pravidelné pořádání romantických brunchů nebo velkolepých narozeninových party zrenovujte klidně starší stůl. Uvidíte, že vám ještě prokáže službu nesčetněkrát. Zvolte jeho správné umístění tak, abyste to měli při servírování jednotlivých chodů blízko do kuchyně a zároveň jste si mohli vychutnávat pocit sounáležitosti se svou zahradou. Hodit se vám určitě bude pojízdný vozíček, který toho zvládne uvézt více, než unesou vaše ruce.

Jak prostřít stůl?
- Ubrusy volte spíše v tlumených barvách, doplňky a menší dekorační prvky ve výraznějších odstínech.
- Příbory by měly být zarovnány se spodní stranou talíře.
- Ubrousky se skládají přímo na talíř nebo vlevo od vidliček.
- Dezertní lžičku a vidličku položte nad talíře.
- Sklenice by měly být umístěny na pravé straně prostírání.
- Čerstvá květina vždy rozzáří každou slavnostní tabuli!
A co uvařit?
Tady se můžete rozšoupnout a uvařit naprosto cokoliv vás napadne. V tomto případě se počítá s tím, že budete mít kuchyň blízko, proto se nemusíte bát ani náročnějších chodů. Pusťte se třeba do krevetových chlebíčků, do chiffon dortu nebo připravte jako hlavní chod kuřecí saltimboccu.

Náš tip:
Věděli jste, že obyčejné papírové utěrky můžete použít místo plátěných ubrousků, aniž byste ztratili část estetičnosti?
Zarolujte dva utržené čtverečky do ruličky a převažte ji jutovým provázkem nebo stuhou. Pod ni vložte čerstvě řezanou květinu. Skvěle bude vypadat levandule, ale klidně sáhněte třeba i po trsu sedmikrásek.

Bez nich to nejde!
Papírové utěrky jsou jednoduše velmi důležitým parťákem jídla jako takového. Jejich využití začíná už při skladování potravin a pokračuje přes vaření a přípravu v kuchyni až po samotné vychutnávání si jednotlivých soust.
(C) 2023 Burda International CZ, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: Burda international CZ, Zdroj foto: Tento, Shutterstock, Unsplash
Staňte se i vy naším dalším partnerem pro ještě lepší příběhy. Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.
Jídlo je nedílnou a úžasnou součástí vašeho života
Věnujete mu velkou dávku pozornosti, zaměřujete se na jeho kvalitu, na původ surovin i jak vypadá a jak chutná. Přináší vám zkrátka radost, a to hned několikrát. Když ale posnídáte nebo poobědváte na čerstvém vzduchu, povznesete svůj gastro zážitek zase o něco dál.

Jde ale jen o hezčí zážitek, nebo vám strava v přírodě přináší další reálné benefity?
Pobyt na čerstvém vzduchu je pro lidský organismus prokazatelně prospěšný. Pokud většinu času trávíte ve vnitřních prostorech kanceláře, venkovní vánek spolu se svačinou na lavičce v parku může velmi příznivě zapůsobit na vaše celkové zdraví. Kromě toho načerpáte sluneční energii, tedy vitamin D, který je nesmírně důležitý pro dobrou náladu a lepší imunitu.

Kromě toho vědci dokázali, že stačí mít v blízkosti jakýkoliv přírodní prvek a lidé se hned při pohledu na něj cítí klidněji.
Ať už jde o květinu, obraz přírody v dřevěném rámu, nebo třeba malé akvárko. A teď si představte, co s lidským tělem udělá takový piknik v obklopení stromů, kdy jste skutečnou součástí přírody. Hladina stresových hormonů se okamžitě sníží, a zmírní se tak i svalové napětí.

Vaše psychické rozpoložení se také odráží na vašem žaludku.
Když nejste ve stresu, do žaludku se dostanou správné žaludeční šťávy, které pomáhají jídlo správně rozložit a zbavit ho všech škodlivých patogenů. Pobýváte také na přirozeném světle bez umělých zářivek, což je velmi prospěšné pro cirkadiánní rytmus.


Když si připravíte jídlo doma a sníte ho venku, dost pravděpodobně také ulevíte vašemu rozpočtu, protože nemusíte platit náklady související se stravováním v restauracích. Jídlo venku zkrátka podporuje naši potřebu relaxovat, a tím pádem si ho i více vychutnat. Využijte proto blížícího se jara a vyrazte se svými nejbližšími ven. Posílí to vaše zdraví, náladu i vztahy.
Věděli jste, že...
... psychická pohoda úzce souvisí s počasím? Není to ale tak, jak si možná myslíte. Ve skutečnosti naší náladu neovlivňují sluneční paprsky přímo, ale spíše množství času (a světla) mezi východem a západem slunce – tedy krátké dny. Je tedy pravda, že v zimě mají lidé větší sklony k depresím.
Takže jakmile se udělá hezky, vyrazte ven načerpat pozitivní energii!

Pikniky
I v předjaří nebo na jaře většinou najdete pár slunečných dní, kdy vás příjemně překvapí vysoká teplota vzduchu. A takových dnů je potřeba využít na maximum. Vyrazte proto na piknik, ať už s partou přátel, s vašimi dětmi, nebo jen s partnerem. Rozprostřít piknikovou deku na čerstvé trávě, otevřít lahev prosecca a z piknikového koše postupně vytahovat jeden klenot za druhým…
... také se už nemůžete dočkat?

Připravte se předem
a dejte si na jedno místo vše,
co k pikniku budete potřebovat
Nemělo by vám chybět:
– velká pikniková deka s nepromokavou izolační vrstvou
– piknikový koš, piknikový box nebo termo taška
– kvalitní těsnící krabičky
– papírové utěrky
– papírové tácky
– papírové/plastové kelímky
– pytlík na odpadky
– příbory
– otvírák na lahev

Pár tipů k perfektnímu piknikování:

Vše, co půjde, nakrájejte na menší kousky, aby se vám jídlo dobře jedlo, a minimalizovali jste tak riziko ušpinění.

Mějte stále po ruce roli papírových utěrek. Každé jídlo pak můžete podávat rovnou s utrženým čtverečkem papíru. Zabráníte tak všemožným nehodám.

Umyté bobulovité ovoce dejte do krabiček vystlané papírovou utěrkou. Ovoce vydrží delší dobu a snížíte díky měkčímu povrchu i riziko pomačkání jednotlivých kousků.

Pokud se venkovní teploty pohybují vysoko, nezapomeňte na chladicí vložky nebo gelové polštářky, které udrží bezpečnou teplotu rizikovějších jídel, jako jsou například mléčné produkty.

Věděli jste, že...
Na pikniky lidé chodí už zhruba od poloviny devatenáctého století, kdy se tento způsob tak trochu nepohodlného stravování v trávě stal neoddělitelnou součástí výletů do přírody? Za jedno z prvních vyobrazení pikniku můžeme považovat obraz od slavného malíře Édouarda Maneta Snídaně v trávě. Na této olejomalbě jsou zobrazeni dva muži na dece spolu s nahou ženou. Obraz je vystaven v pařížském muzeu Orsay.

Grilování na terase
Specifickou vůni ohně a atmosféru při barbecue party si oblíbila jistě většina z vás.
Možná je ale škoda, že grilovačky máte spojené pouze s létem. Grilovat se totiž dá v podstatě už od časného jara do pozdějšího podzimu. Stačí se jen více obléknout, mít po ruce deky na zahřátí a polstrované sezení doplněné o polštáře. Kouzlo a benefity stravování ve venkovním prostředí se neztratí, vy si můžete zařádit u vašeho milovaného grilu, a překvapit tak své blízké originálním menu.
Navíc chladnější počasí s sebou přináší výhodu v delší trvanlivosti náchylnějších potravin, jako jsou mléčné výrobky, majonézy, dresinky a další.

Nemělo by vám chybět:
- – Gril
– Podpalovač, uhlí, sirky
– Nástroje k obracení surovin na mřížce
– Nástroje k důkladnému vyčištění grilu
– Papírové utěrky
– Nádoba s vodou k hašení příliš intenzivních plamenů
– Předem naložené maso, sýry nebo zelenina
– Odkládací nádobí
– Uzavíratelná nádoba, kam budete ukládat hotové pokrmy

Pár tipů k perfektní barbecue party:

Mějte u sebe dostatečné množství papírových utěrek. Využijete je hned několikrát. Nedílnou součástí vaření je průběžný úklid a papírové utěrky patří k nejrychlejšímu a nejjednodušímu způsobu, jak otřít tekutiny nebo smést nahromaděné drobky. Kromě toho s nimi můžete opatrně otírat i rozpálenou grilovací mřížku, a zbavit se tak lehce připálených částí. Pokud jste to přehnali s olejem, utěrka rychle odsaje i přebytečný tuk.

Když vám nepřeje počasí a vy nechcete mrznout, investujte do venkovního topidla. Seženete ho do pěti tisíc a prokáže vám velkou službu v chladnějších dnech.

Při samotném grilování nepodceňte správně rozpálený gril. Brikety nebo uhlí by měly být obalené tenoučkou šedivou vrstvou – to je správný moment, kdy plátek masa na mřížce správně zasyčí a vy můžete spolu s ohněm začít kouzlit.

Svátečně prostřený stůl na zahradě
Potrpíte si alespoň jednou za čas na slavnostnější způsob stolování? Baví vás stylové prostírání, nažehlený ubrus, naleštěné příbory a skleničky spolu s několika slavnostními chody?
Naplánujte si takový způsob stolování ke speciální příležitosti. Na pravidelné pořádání romantických brunchů nebo velkolepých narozeninových party zrenovujte klidně starší stůl. Uvidíte, že vám ještě prokáže službu nesčetněkrát. Zvolte jeho správné umístění tak, abyste to měli při servírování jednotlivých chodů blízko do kuchyně a zároveň jste si mohli vychutnávat pocit sounáležitosti se svou zahradou. Hodit se vám určitě bude pojízdný vozíček, který toho zvládne uvézt více, než unesou vaše ruce.

Jak prostřít stůl?
- Ubrusy volte spíše v tlumených barvách, doplňky a menší dekorační prvky ve výraznějších odstínech.
- Příbory by měly být zarovnány se spodní stranou talíře.
- Ubrousky se skládají přímo na talíř nebo vlevo od vidliček.
- Dezertní lžičku a vidličku položte nad talíře.
- Sklenice by měly být umístěny na pravé straně prostírání.
- Čerstvá květina vždy rozzáří každou slavnostní tabuli!
A co uvařit?
Tady se můžete rozšoupnout a uvařit naprosto cokoliv vás napadne. V tomto případě se počítá s tím, že budete mít kuchyň blízko, proto se nemusíte bát ani náročnějších chodů. Pusťte se třeba do krevetových chlebíčků, do chiffon dortu nebo připravte jako hlavní chod kuřecí saltimboccu.

Náš tip:
Věděli jste, že obyčejné papírové utěrky můžete
použít místo plátěných ubrousků, aniž byste ztratili část estetičnosti?
Zarolujte dva utržené čtverečky do ruličky a převažte ji
jutovým provázkem nebo stuhou. Pod ni vložte čerstvě
řezanou květinu. Skvěle bude vypadat levandule, ale
klidně sáhněte třeba i po trsu sedmikrásek.

Bez nich to nejde!
Papírové utěrky jsou jednoduše velmi důležitým parťákem jídla jako takového. Jejich využití začíná už při skladování potravin a pokračuje přes vaření a přípravu v kuchyni až po samotné vychutnávání si jednotlivých soust.

(C) 2023 BurdaExtra Media, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaExtra Media, Zdroj foto: Tento, Shutterstock, Unsplash
Staňte se i vy naším dalším partnerem pro ještě lepší příběhy. Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.
