Mleté maso
Bývalo pouze luxusní pochoutkou, dnes ho milují miliony lidí na celém světě - my též
Čtěte Apetit story a dozvíte se:
Zajímavosti o historie mletého masa a jaký je nejstarší dochovaný recept
Jaké jsou nejoblíbenější recepty z mletého masa ve světě
Kolik stojí nejdrahší hamburger na světě
Jaké recepty z mletého masa doporučují redaktorky Apetitu
Proč vaše domácí knihovna potřebuje naši novou kuchařku

~ KRÁTKÁ HISTORIE MLETÉHO MASA ~
Maso se nezačalo mlít kvůli hamburgerům, ani kvůli oblíbeným kuličkám köttbullar. Pokrmy z mletého masa lidstvo provází už několik tisíc let a dříve platily za velkou vzácnost.
Svou roli v tom sehrála I skutečnost, že původně se maso spíše sekalo, než mlelo, což bylo daleko náročnější. Mletí masa je dodnes skvělý způsob, jak zpracovat také tvrdší a šlachovitější kusy masa.
Už staří Řekové připravovali z mletého masa s kořením a bylinkami první klobásy. Ze starověkého Říma pak pochází nejstarší dochovaný recept z mletého masa. Pochází z kuchařky „Apicius“ a jde o placky z mletého masa s piniovými oříšky, kořením a rybí omáčkou. Tato směs se ve formě placek opékala na ohni a jako luxusní pochoutka „Isicia omentata“ se podávala na římských hostinách a banketech.
Středověká Evropa milovala mleté maso jako náplň do slaných pájů a koláčů. Obliba této suroviny ještě vzrostla v období vědeckotechnické revoluce. První moderní mlýnky na maso znamenaly boom receptů z mletého masa. Právě tomuto období vděčíme za burgery i masové kuličky.
Mleté maso je všestrannou surovinou, která se těší oblibě v kuchyních po celém světě. Nejčastěji se mele hovězí a vepřové maso. V receptech například blízkovýchodní nebo turecké kuchyně vévodí mleté jehněčí. Nezřídka můžeme narazit I na telecí, krůtí nebo kuřecí.
~ Z EDICE KULINÁŘSKÝCH KURIOZIT ~
Zajímavosti
o mletém mase
Největší masovou kouli vyrobili v Itálii v roce 2011. Vážila více než 500 kg a na její přípravě, k níž byla potřeba i trouba na míru, se podílelo 10 kuchařů. Celá operace trvala 24 hodin.
Mleté maso je oblíbené po celém světě. Žebříček jeho největších konzumentů vás možná překvapí. V přepočtu na jednoho obyvatele snědí za rok nejvíce mletého masa Dánové. Na dalších příčkách se v první pětce umístily všechny severské země - Švédsko, Finsko i Norsko. Probojovat se mezi ně dokázali jen Belgičané, kteří se zaujali třetí místo.
Na severu Evropy je mleté maso tradiční surovinou, která má své místo také na slavnostních hostinách. Zatímco u nás si neumíme Vánoce představit bez ryby, Švédové nedají dopustit na své masové kuličky.

Kde se vzal hamburger?
Mezi nejpopulárnější recepty z mletého masa patří nepochybně burgery. Za svou oblibu vděčí nejen své úžasné variabilitě, ale i různým nechvalně známým řetězcům rychlého občerstvení, které z burgerů udělaly symbol fast foodu.
Hamburgery vznikly koncem 19. století ve Spojených státech. Jejich přesný původ je však sporný. Mezi hlavní soupeře v gastronomické historii patří Louis Lassen z New Havenu a Fletcher Davis ze St. Louis.
Pokud byste si chtěli ochutnat jeden z nejdražších hamburgerů světa, vydejte se do Londýna. Za takzvaný Glamburger v restauraci Honky Tonk zaplatíte v přepočtu několik desítek tisíc korun. Za tuto částku dostanete na talíř burger připravený z nejdražšího hovězího masa Kobe Wagyu a novozélanské zvěřiny, který ve svém středu ukrývá sýr brie s černými lanýži, který se po opečení na grilu roztéká.
Masovou placku v bulce doplňuje humr pošírovaný v šafránu, slanina obalená v javorovém sirupu, kaviár beluga a uzené kachní vejce pokryté jedlým zlatem.
Ani bulka není obyčejná – je dochucena japonským čajem matcha, potřena lanýžovou majonézou a ozdobena plátkem jedlého zlata. Luxusní kompozici surovin doplňuje ještě jus s mangem a šampaňským a plátky bílých lanýžů.

~ TIP PRO VAŠI KNIHOVNU ~
NOVINKA:
Mleté maso
Do nové kuchařky z edice Apetit jsme sepsali více než 100 receptů, mezi nimiž najdete klasiku v podobě sekané, ragú nebo burgerů, inspirované kuchyněmi celého světa, např. švédské kuličky připravené ve verzi na party, lasagne ve formě polévky nebo svěží karbanátky s jablky.
Podle kuchařky Mleté maso připravíte polévky, pohoštění, rychlá jídla i pokrmy na slavnostní stůl. Přidali jsme praktické tipy, jak sestavit dokonalé masové kuličky nebo sekanou podle svého gusta, a také kapitolu, v níž radíme, jak snížit spotřebu masa a nahradit část zeleninou, luštěninami nebo houbami. Recepty jsme poctivě vyladili v redakční kuchyni Apetitu, vařili, ochutnávali a několik receptů upravili a vyzkoušeli znovu. To abychom měli jistotu, že ve vaší kuchyni už se nic nepokazí. Věříme, že řada receptů z knihy se hravě probojuje mezi vaše nejoblíbenější jídla.
Recepty z nové kuchařky,
které milují redaktorky Apetitu

Šéfredaktorka Jana Kopecká
Budou to lasagne jako polévka (str. 20), protože mě uchvátila nejen polévka samotná, ale i sýrová směs z mozzarelly a parmazánu, se kterou se podává.
Editorka apetitonline.cz Karolína Waberová
Stoprocentně to bude holandský řízek (str. 110). Když jsem ho ochutnala, měla jsem pocit, že jím dezert. Nejnadýchanější a nešťavnatější holanďák, který jsem kdy jedla. Takže už se těším, až si ho podle kuchařky připravím.
Redaktorka Kateřina Kočičková
Lasagne alla bolognese (str. 56)! Jsem jako kocour Garfield - nemůžu si pomoct, ale jakmile jsou na stole, tak se neznám. A naše verze je opravdu vymazlená!
Produkční Míša Englišová
Já už podle kuchařky během jejích příprav uvařila dva recepty. Korejskou polévku s mletým vepřovým (str. 18) a jednoduchý pastýřský páj (str. 64), rodina se olizovala za ušima a to je nejlepší doporučení.
Art directorka Marcela Kouřilová
Nejdříve se jednoznačně pustím do masové rolády z bramborových plátků (str. 52). Je to chuťově dokonalá víkendová výzva, na kterou se moc těším.
Šéfredaktorka apetitonline.cz Martina Kojzarová
Do ďábelských topinek (str. 40)! Na tenhle retro recept už jsem dávno zapomněla, ale jakmile jsem se zakousla do první topinky, bylo mi jasné, že tohle rychlé jídlo budu k večeři vařit často.
(C) 2024 BurdaMedia Extra, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno. Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: BurdaMedia Extra, Pexels, Pixabay, Unsplash. Staňte se i vy naším partnerem pro lepší příběhy. Více informací pro klienty hledejte na tomto místě.