Co dělat a jíst, abyste měli zdravé srdce?



Jak zařídit, aby klenot ukrytý ve vašem hrudníku ještě dlouho a správně tloukl? Odpovědi najdete na následujících stranách.

Statistiky jsou neúprosné

Čím dál více lidí dle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírá na kardiovaskulární onemocnění. Právě ta bývají nejčastější příčinou úmrtí. Jenom v Evropě mají prsty ve 3,9 milionu případů, což činí 45 % všech úmrtí. A to není vše, až 89 milionů lidí srdečními chorobami dlouhodobě trpí.

Hlavní příčiny těchto problémů? Málo pohybu, kouření, stres, nevhodná strava, alkohol… Přitom stačí malá změna!

Věděli jste, že ženy jsou oproti mužům (alespoň na nějaký čas) ve výhodě? Před srdečními onemocněními je totiž chrání hormon zvaný estrogen. Ten ale bohužel ubývá s nástupem menopauzy.

Měření

Jaká strava srdci škodí?

Vysoký příjem sodíku/soli, který způsobuje ucpávání cév a vysoký krevní tlak.

Nadměrný příjem kalorií, z kterých se časem vyvíjí nadváha, nebo dokonce obezita.

Nadměrný příjem tuků s nasycenými mastnými kyselinami, které se podílejí na vysokém (špatném) cholesterolu.

Trans-mastné kyseliny také nejsou přítelem vašeho srdce — najdete je v chipsech nebo hranolkách.

Jaká strava srdci škodí?

Vysoký příjem sodíku/soli, který způsobuje ucpávání cév a vysoký krevní tlak.

Nadměrný příjem kalorií, z kterých se časem vyvíjí nadváha, nebo dokonce obezita.

Nadměrný příjem tuků s nasycenými mastnými kyselinami, které se podílejí na vysokém (špatném) cholesterolu.

Trans-mastné kyseliny také nejsou přítelem vašeho srdce — najdete je v chipsech nebo hranolkách.

Proč potřebujeme tuky

Jsou základní stavební jednotky našeho těla

Zdroj energie

Napomáhají vstřebávání vitaminů (A, E, D)

Dodávají jídlu chuť

Představují zdroj „správných“ kyselin

… to všechno za podmínky, že je konzumujeme ve správné míře.

Jak na to?

Hlídejte si správný poměr nasycených a nenasycených tuků

Aby byl přísun tuků bezpečný, měli bychom kalkulovat s tím, kolik jich denně tělu dodáme. Všeobecně je to takto: Nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně 1/3 tuků denního příjmu. Ty nenasycené 2/3.

Jak na to?

Hlídejte si správný poměr nasycených a nenasycených tuků

Aby byl přísun tuků bezpečný, měli bychom kalkulovat s tím, kolik jich denně tělu dodáme. Všeobecně je to takto: Nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně 1/3 tuků denního příjmu. Ty nenasycené 2/3.

Jak je od sebe odlišit?

Tuky s nenasycenými mastnými kyselinami jsou lépe roztíratelné, nebo rovnou v kapalné formě, zatímco ty srdci škodlivější tuky živočišného původu mají tužší konzistenci.

Pokud tedy zvažujete, jestli si namažete chleba klasickým máslem, nebo kvalitním margarínem, lépe pro svoje srdce vždy uděláte, když zvolíte máslo rostlinného původu.

Kde se nacházejí tuky s nasycenými mastnými kyselinami?

Hlavně ve výrobcích živočišného tuku, másle, sádle, uzeninách. A někdy také i v levných čokoládách...

Tip:
Na druhou stranu, ty opravdu kvalitní čokolády jíst (v omezené míře) s klidem můžete, protože srdci naopak prospívají! Podmínka úspěchu? Musejí obsahovat alespoň 70 % kakaa a neobsahovat žádné konzervanty, aby v nich byl dostatek flavonoidů, které chrání cévy.

Mlsejte lesní ovoce!

Ano, to totiž podle odborníků z Harvardovy univerzity obsahuje mnohem víc prospěšných látek než to vypěstované doma na zahradě. Jahody, maliny, borůvky — jsou nabité antioxidanty, po kterých vaše srdce přímo lační.

Tři porce lesního ovoce týdně vám sníží riziko infarktu až o 32 %!

Pijte červené víno (s mírou)

Když si dopřejete občas skleničku červeného, můžete si snížit riziko infarktu o 35 až 50 %. Obecně se uvádí, že dvě deci u žen a čtyři u mužů za den srdci prospívá.

Další prevence před infarktem? Spěte!

Lidé, kteří málo spí, mají vyšší hladinu bílých krvinek (ty se aktivují při zánětlivých stavech) a podle výzkumů také trpí častěji aterosklerózou, tedy stavem, při kterém stěny ztrácejí pružnost, kornatějí a průtok krve se zpomaluje.

Kde najdete tuky s nenasycenými mastnými kyselinami

= prevenci před srdečními chorobami?

Mastné kyseliny omega 3 a omega 6 — nacházejí se ve slunečnicovém oleji. Obsahují je i ořechy nebo avokádo a maso tučných ryb (losos, tuňák, sardinky). To všechno zrychluje metabolismus a chrání srdce.

Omega 3 jsou také ve lněném oleji a kvalitních roztíratelných tucích.

Co když vám ryby nechutnají?

Pořiďte si rybí tuk v potravinových doplňcích.

A také se vyplatí vědět, že: Omega 3 mastné kyseliny, které se nacházejí v nedochucených ořeších snižují triglyceridy, tuky, které si tělo ukládá na horší časy a které zvyšují riziko onemocnění srdce a cév.

Tip:
Když po dobu 2 měsíců sníte 80 g vlašských ořechů denně, snížíte si hladinu nebezpečného cholesterolu o 16 %.

Dělení cholesterolu na „zlý“ a „hodný“

I když je cholesterol (stejně jako tuky) pro náš organismus důležitý, v nadměrné míře může fatálně škodit. Pro lepší orientaci: Lékaři rozlišují „hodný“ cholesterol (HDL) a „zlý“ cholesterol (LDL).

H jako hodný

„Hodný“ HDL cholesterol nese ochrannou funkci — nadbytečný cholesterol totiž odvádí zpátky do jater, kde je filtrován.

A pak ten zlý

Ten „zlý“ (LDL) cholesterol se usazuje v cévních stěnách, kvůli čemuž pak cévy pak ztrácejí pružnost, zužují se a může dojít i k jejich ucpání. Výsledkem může být mrtvice nebo infarkt.

Čemu se raději vyhýbat, abyste ochránili své srdce?

Zánětlivé procesy jdou dle odborných studií ruku v ruce se zvýšenou hladinou cholesterolu. Proto se vyhýbejte produktům, které je podporují — to jsou většinou průmyslově upravované potraviny.

Také se vyhýbejte takzvaným trans-mastným tukům (číhají v hranolkách, koblihách, chipsech, popcornu).

Kde najdete tuky s nenasycenými mastnými kyselinami

= prevenci před srdečními chorobami?

Mastné kyseliny omega 3 a omega 6 — nacházejí se ve slunečnicovém oleji. Obsahují je i ořechy nebo avokádo a maso tučných ryb (losos, tuňák, sardinky). To všechno zrychluje metabolismus a chrání srdce.

Omega 3 jsou také ve lněném oleji a kvalitních roztíratelných tucích.

Co když vám ryby nechutnají?

Pořiďte si rybí tuk v potravinových doplňcích.

A také se vyplatí vědět, že: Omega 3 mastné kyseliny, které se nacházejí v nedochucených ořeších snižují triglyceridy, tuky, které si tělo ukládá na horší časy a které zvyšují riziko onemocnění srdce a cév.

Tip:
Když po dobu 2 měsíců sníte 80 g vlašských ořechů denně, snížíte si hladinu nebezpečného cholesterolu o 16 %.

Dělení cholesterolu na „zlý“ a „hodný“

I když je cholesterol (stejně jako tuky) pro náš organismus důležitý, v nadměrné míře může fatálně škodit. Pro lepší orientaci: Lékaři rozlišují „hodný“ cholesterol (HDL) a „zlý“ cholesterol (LDL).

H jako hodný

„Hodný“ HDL cholesterol nese ochrannou funkci — nadbytečný cholesterol totiž odvádí zpátky do jater, kde je filtrován.

A pak ten zlý

Ten „zlý“ (LDL) cholesterol se usazuje v cévních stěnách, kvůli čemuž pak cévy pak ztrácejí pružnost, zužují se a může dojít i k jejich ucpání. Výsledkem může být mrtvice nebo infarkt.

Čemu se raději vyhýbat, abyste ochránili své srdce?

Zánětlivé procesy jdou dle odborných studií ruku v ruce se zvýšenou hladinou cholesterolu. Proto se vyhýbejte produktům, které je podporují — to jsou většinou průmyslově upravované potraviny.

Také se vyhýbejte takzvaným trans-mastným tukům (číhají v hranolkách, koblihách, chipsech, popcornu).

Proč jsou kvalitní margaríny lepší než klasická živočišná másla?

Najdete v nich přírodní slunečnicový, lněný a řepkový olej, vitamin A.

A jak už bylo řečeno, rostlinná másla obsahují omega 3 a 6, nenasycené mastné kyseliny, které přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Pokud tedy zvažujete, jestli si namažete chleba klasickým máslem, nebo margarínem, lépe pro svoje srdce uděláte, když zvolíte máslo rostlinného původu.

Jedním z nejlepších na trhu, což potvrzují i spotřebitelské testy, je margarín Flora

Možná jste zaslechli, že...
Některé margaríny mohou obsahovat škodlivé trans-mastné kyseliny? Ale klid, protože ve Floře je už od 90. let nenajdete!

Jedním z nejlepších na trhu, což potvrzují i spotřebitelské testy, je margarín Flora

Možná jste zaslechli, že...
Některé margaríny mohou obsahovat škodlivé trans-mastné kyseliny? Ale klid, protože ve Floře je už od 90. let nenajdete!

Dle odhadů má až 70 % celkové populace zvýšený cholesterol. 40 % lidí o tom ani neví.

Vy se ale mezi ně už řadit nemusíte. Pokud změníte svůj jídelníček, začnete se víc hýbat, kvalitněji spát a přistupovat ke svému životu aktivněji, uděláte pro své srdce (a celkové) zdraví víc prospěšného, než si dokážete představit. Jenom to zkusit.

Tak s chutí do toho!

(C) 2024 BurdaMedia Extra, veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Upfield, Shutterstock.com

Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.