SVĚT (JÍDLA) JE TAK PESTRÝ. UŽÍVÁTE SI HO PODLE SVÝCH CHUTÍ?

Zemi aktuálně obývá asi 7,9 miliard lidí. A i když jsme každý originál, všechny nás spojuje potřeba jídla, vzduchu či touha rozšiřovat si obzory.
21. století je dobou diverzity — to znamená, že si můžete vybírat. Dělat a jíst to, co jen chcete. Konečně!
Oblast stravování je typickou ukázkou toho, jak se časy změnily. Jenom si vzpomeňte na chvíle v dětství, kdy se vám do jídla dvakrát nechtělo. Dospělí na vás zkoušeli hry ve stylu: „Kdo to sní první, ten je král?“ Anebo vám vtloukali do hlavy poučky typu: „Polívka je grunt, a kdo ji nejí, ten je…!“
9 z 10 z vás si tyhle horké chvíle jistě živě vybaví, ať už se odehrávaly ve školních jídelnách, nebo doma v kuchyni. Svoje děti proto nejspíš vychováváte jinak.
Zemi aktuálně obývá asi 7,9 miliard lidí. A i když jsme každý originál, všechny nás spojuje potřeba jídla, vzduchu či touha rozšiřovat si obzory.
21. století je dobou diverzity — to znamená, že si můžete vybírat. Dělat a jíst to, co jen chcete. Konečně!
Oblast stravování je typickou ukázkou toho, jak se časy změnily. Jenom si vzpomeňte na chvíle v dětství, kdy se vám do jídla dvakrát nechtělo. Dospělí na vás zkoušeli hry ve stylu: „Kdo to sní první, ten je král?“ Anebo vám vtloukali do hlavy poučky typu: „Polívka je grunt, a kdo ji nejí, ten je…!“
9 z 10 z vás si tyhle horké chvíle jistě živě vybaví, ať už se odehrávaly ve školních jídelnách, nebo doma v kuchyni. Svoje děti proto nejspíš vychováváte jinak.

Dopřávejte si jídlo pro to, abyste si ho užili, ne jen přežili
Dnes už je dokázáno, že pokud si jídlo nevychutnáte nebo k němu přistupujete jako k povinnosti, trávicí systém ho nepřijme s nadšením. Konzumujete-li cokoliv ve stresu nebo z nutnosti (situace, kdy do sebe ládujete oběd z plastové krabičky nad klávesnicí, a ještě vyřizujete pracovní telefonát, sem také patří!), pácháte na vlastním zdraví víc škody než užitku.
Do krve se vám totiž vyplavují hormony jako adrenalin, kortizol, noradrenalin, které mají za úkol podvědomě varovat (ve stylu: „Hrozí nebezpečí, tak rychle jez a zmiz!") . Krev se valí do končetin a břicho plní, aniž by mu mozek stihl vyslat signál, že už jste sytí. Výsledkem je přejídání, a hlavně skutečnost, že tělo nevstřebá živiny tak, jak by mělo.


Pomalé jídlo je hodnotnější
Psychologové doporučují navodit si parasympatický stav, režim, při němž se tělo doslova zastaví a vy se soustředíte na jedinou věc: JÍDLO. Podmínkou ovšem je, že pokrmu věnujete aspoň 20 minut a každé sousto si labužnicky vychutnáte. Trik, jak si tenhle obřadní stav navodit: Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, ať se váš dech zklidní a krev okysličí.
Podobně přistupujte i k samotnému pokrmu, dobře si ho napřed prohlédněte, nasávejte jeho vůni. V některých kulturách a náboženstvích je i běžné za každý pokrm poděkovat. Brát ho jako dar. Zkuste se inspirovat a hned vám bude víc chutnat!
Obědváte?
Zapněte časovač a nechte ho dojet až do konce. Tolik času by mělo zabrat vaše hodování.

Čím výraznější barvy jednotlivé ingredience mají, tím lépe!
A jak si své svačinky nebo chody vybírat? Samozřejmě je dobré ohlížet se za etiketami, načítat složení a původ. Jestliže váháte nad jednotlivými ingrediencemi, všeobecně platí, že čím tmavší plod nebo zelenina, tím pro organismus lépe (od brokolice a špenátu přes papriky až po rajčata; všechny jsou prošpikované cennými vitaminy).
Kromě toho by ve vašem jídelníčku neměly chybět ani mléčné produkty, které jsou důležitým zdrojem vápníku nebo vitaminu B. Nezapomeňte ale naslouchat také vlastním chutím — tedy vybírat z věcí, které jsou vašemu tělu i povaze přirozené.
Omalovánky na talíři


Dopřávejte si jídlo pro to, abyste si ho užili, ne jen přežili
Dnes už je dokázáno, že pokud si jídlo nevychutnáte nebo k němu přistupujete jako k povinnosti, trávicí systém ho nepřijme s nadšením. Konzumujete-li cokoliv ve stresu nebo z nutnosti (situace, kdy do sebe ládujete oběd z plastové krabičky nad klávesnicí, a ještě vyřizujete pracovní telefonát, sem také patří!), pácháte na vlastním zdraví víc škody než užitku.
Do krve se vám totiž vyplavují hormony jako adrenalin, kortizol, noradrenalin, které mají za úkol podvědomě varovat (ve stylu: „Hrozí nebezpečí, tak rychle jez a zmiz!") . Krev se valí do končetin a břicho plní, aniž by mu mozek stihl vyslat signál, že už jste sytí. Výsledkem je přejídání, a hlavně skutečnost, že tělo nevstřebá živiny tak, jak by mělo.

Pomalé jídlo je hodnotnější
Psychologové doporučují navodit si parasympatický stav, režim, při němž se tělo doslova zastaví a vy se soustředíte na jedinou věc: JÍDLO. Podmínkou ovšem je, že pokrmu věnujete aspoň 20 minut a každé sousto si labužnicky vychutnáte. Trik, jak si tenhle obřadní stav navodit: Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, ať se váš dech zklidní a krev okysličí.
Podobně přistupujte i k samotnému pokrmu, dobře si ho napřed prohlédněte, nasávejte jeho vůni. V některých kulturách a náboženstvích je i běžné za každý pokrm poděkovat. Brát ho jako dar. Zkuste se inspirovat a hned vám bude víc chutnat!
Obědváte?
Zapněte časovač a nechte ho dojet až do konce. Tolik času by mělo zabrat vaše hodování.

Čím výraznější barvy jednotlivé ingredience mají, tím lépe!
A jak si své svačinky nebo chody vybírat? Samozřejmě je dobré ohlížet se za etiketami, načítat složení a původ. Jestliže váháte nad jednotlivými ingrediencemi, všeobecně platí, že čím tmavší plod nebo zelenina, tím pro organismus lépe (od brokolice a špenátu přes papriky až po rajčata; všechny jsou prošpikované cennými vitaminy).
Kromě toho by ve vašem jídelníčku neměly chybět ani mléčné produkty, které jsou důležitým zdrojem vápníku nebo vitaminu B. Nezapomeňte ale naslouchat také vlastním chutím — tedy vybírat z věcí, které jsou vašemu tělu i povaze přirozené.
Omalovánky na talíři

Jací v životě jste, takové jídlo vám dělá dobře…
Jídlo může být výjimečný zážitek, ovšem jen takové, které si náležitě vychutnáte a bude opravdu kvalitní. Zkuste změnit své stravovací návyky a uvidíte, že být gurmány neznamená hřešit, ale užívat si naplno života. S chutí!
(C) 2024 BurdaMedia Extra, Veškeré kopírování obsahu bez souhlasu autora zakázáno.
Text: BurdaMedia Extra, Zdroj foto: Maresi, Shutterstock.com
Graf. design a ilustrace: Tereza Víznerová
Staňte se naším partnerem pro lepší příběhy.
Více informací pro klienty o Burda Stories hledejte na tomto místě.