
Skončí spousta pokrmů nebo surovin každý týden ve vašem koši a vy si pokaždé lámete hlavu nad tím, kde se stala chyba?
Poznáváte se v tomto scénáři? Vysvětlíme vám, čeho se tím možná nevědomky dopouštíte.

Plýtváte penězi. Za rok průměrná rodina se dvěma dětmi vyhodí zbytky jídla v hodnotě až 14 000 Kč.

Znevažujete práci farmářů, zemědělců a všech dalších lidí, kteří se o ovoce, zeleninu nebo hospodářská zvířata starají.

Plýtváte vodou, která je pro pěstování ovoce, zeleniny, obilovin i pro chov zvířat naprosto zásadní.

Zatěžujete planetu víc, než je nutné. Až 8 % skleníkových plynů pochází z vyhozeného jídla a 28 % zemědělské půdy zabírají suroviny, které se nakonec vyhodí.

Podílíte se na vyšší ceně potravin pro chudé obyvatele planety. Ti si pak jídlo nemohou dovolit.

Plýtváte penězi. Za rok průměrná rodina se dvěma dětmi vyhodí zbytky jídla v hodnotě až 14 000 Kč.

Znevažujete práci farmářů, zemědělců a všech dalších lidí, kteří se o ovoce, zeleninu nebo hospodářská zvířata starají.

Plýtváte vodou, která je pro pěstování ovoce, zeleniny, obilovin i pro chov zvířat naprosto zásadní.

Zatěžujete planetu víc, než je nutné. Až 8 % skleníkových plynů pochází z vyhozeného jídla a 28 % zemědělské půdy zabírají suroviny, které se nakonec vyhodí.

Podílíte se na vyšší ceně potravin pro chudé obyvatele planety. Ti si pak jídlo nemohou dovolit.



Jak z toho ven?
Klíčem k úspěchu jsou každodenní malé kroky, z kterých si pomalu vytvoříte návyk.
Jde především o plánování a vědomé přemýšlení o tom, kolik toho koupíte a reálně sníte. S prvními ušetřenými tisícovkami přijde jistě velká radost, tak pojďte do toho!

„Co vidíš? Kuře. Tak vidíš...“
Určete si jeden den v týdnu, může to být například neděle, kdy si vytvoříte jídelníček. Nemusí jít o přesný rozpis všech jídel, na který si potrpěla postava Bohouše Šebka ve filmu Pelíšky! Stačí jen hrubý nástřel. Tak si snadno vytvoříte představu o tom, co potřebujete koupit.

Přeplněná lednice
Udržujte se v obraze a sledujte, co ubývá v lednici a u jakých produktů naopak hrozí, že se zkazí. Potraviny, kterým se blíží datum spotřeby, dejte do popředí a zpracujte je co nejrychleji. Zároveň tomu uzpůsobte i svůj nákupní seznam a naplánovaný jídelníček. To samé udělejte i se svojí spíží.

Na nákupech

Tady je potřeba zapojit nejvyšší soustředěnost a nepodlehnout lákavým nabídkám! Snažte se držet seznamu, a pokud na vás vykoukne akce 1+1 zdarma, přemýšlejte, zda druhou věc „zdarma“ opravdu spotřebujete. Nakupujte zkrátka s vědomím, kdy přesně víte, co z koupených surovin uvaříte.

Doporučujeme také raději jít do obchodu častěji než zajet jednou za 14 dní do supermarketu a tam naplnit košík po okraj. Nejen že budete mít doma čerstvější suroviny, ale udržíte si tak přehled o tom, co na vás v lednici a ve spíži čeká.

Nechoďte nakupovat hladoví, váš mozek vás bude podvědomě nutit nakupovat víc. A navíc jako hladoví údajně nakupujeme i méně kvalitní produkty, takže pokud se snažíte zhubnout nebo si hlídat kvalitní jídelníček, tady máte další důvod, proč se před výletem do obchodu raději najíst.

Nebojte se využít online nakupování, které vás nenutí k impulzivním rozhodnutím, a vy tak v tomto online prostředí nakupujete s větší rozvahou.

Úklid pro klid
Pokud se řadíte mezi pořádkumilné jedince, máte to v tomto směru o něco jednodušší oproti nenapravitelným bordelářům. V pečlivě uklizené lednici a přehledně roztříděné spižírně či mrazáku se vám snadněji orientuje, což je při snaze o důsledné spotřebovávání naprosto zásadní.
Pořiďte si organizéry a krabičky a potraviny do nich podle kategorií skládejte. Jedině tak už nebudete vytahovat zapadlý jogurt, který jste náhodou našli za dvěma načatými kečupy.
Poslední záchrana: mrazák
Mraznička představuje velmi užitečného pomocníka v kuchyni. Díky ní si snadno vytvoříte zásoby na dny, kdy se vám nechce vařit a vy přesto toužíte po domácím poctivém jídle. Zamrazit můžete třeba vývary, boloňskou omáčku, chili con carne, kuře na paprice, ovocné knedlíky a spoustu dalších.
Vždy zamrazujte již vychladlá jídla, abyste zabránili množení bakterií. I tady je ale potřeba myslet na omezenou trvanlivost. Různá lepítka, sáčky a lihová fixa jsou proto vaši nejlepší kamarádi. Vše pro větší přehled označujte datem mražení a přesným popisem obsahu.
Vždy také myslete na to, abyste vytvořili porce, které opravdu sníte. Méně je někdy více. A třešnička na dortu: když je mrazák plný, stává se energeticky úspornějším!

Do koše s tím?
Ještě před tím, než prošlý produkt nemilosrdně vyhodíte, ujasněte si rozdíl mezi daty spotřeby. Pokud na potravině stojí „spotřebujte do:“, neměli byste už produkt jíst, protože představuje reálné riziko pro vaše zdraví.
Oproti tomu heslo „minimální trvanlivost do:“ znamená, že i po uplynutí této doby ho můžete dále konzumovat. Takové potraviny najdete často i ve výprodejích nebo ve slevových akcích, protože se mohou dále prodávat. Tyto výrobky se totiž nekazí tak rychle, takže mají o něco delší životnost, než se uvádí na obalu.

Některé suroviny také můžou najít využití ve vaší domácnosti jiným způsobem.

Například takové vymačkané citrony mohou posloužit třeba k úklidu.